2010. szeptember 10., péntek

Postaságok


Egyik kedvenc történetem a Postához kapcsolódik, amely megannyi keserű pirula letuszkolása mellett a 2008-as gazdasági világválság (akinek úgy tetszik: világgazdasági válság), hisztériahullám és lufikipukkadás idején domborított árpolitikájával.
Ebben az időben (2008. ősz-tél időszakról van szó) tudjuk, hogy a gazdasági mozgások a negatív hatásokra lelassultak sőt, megálltak. A kormány egyik legfontosabb kérése volt a gazdaságban részt vevők felé (és ezalatt értjük a pár tízezer forintos bevételű egyéni vállalkozót és a sok milliárdos forgalmú, a gazdaságot jellemzően meghatározó mamutokat egyaránt), hogy szolgáltatásukkal és munkájukkal minden erejükkel próbáljanak hozzájárulni az infláció kordában-tartásához, és saját árpolitikájukkal mutassanak példát és lojalitást a gazdasági helyzetünk felé – mintegy kis és egyben elviselhető áldozatot vállalva a gazdaság újra talpra állításában.
Ebben az időben munkahelyek tízezrei szűntek meg (és ebből kis mértékben a Posta is kivette részét, amellyel nyilvánvalóan csökkent a kiadása!). Drasztikusan zuhantak az üzemanyag-árak (amely a Postának természetesen megtakarítást jelentett, mivel közúton szállítanak – saját autóval!). Az említett monopólium az év végén még arról is beszámolt, hogy nem lett számottevően kevesebb bevételük, nyereség viszont annál inkább (ez nyilvános adat). Ezek a hatások a gazdasági mozgások leállásával együtt a 2008-2009-es évfordulóra határozottan visszafogták az inflációt, amely megerősíti azt a gazdasági viselkedést, hogy „indokolatlanul ne emeljünk árat”.
Naiv módon arra gondoltam, hogy mindennek hatására végre sok év óta először megússzuk a Posta így is irreálisan magas díjainak továbbemelését, és ezen az évfordulón felhagy féktelen harácsolásával, hiszen költségeik egyértelműen csökkentek, a bevételek nem változtak számottevően, és hát a szolgáltatás minőségében is volt (van) mit csiszolni.
És hogy, hogy nem: A Magyar Posta Zrt. 2009. január elsején küldeményfajtáktól függően 5-10%-os áremelést hajtott végre!
Kedves Posta! Köszönjük lojális viselkedésedet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése