2014. január 5., vasárnap

Uzsora portó

A rekordalacsony infláció és a visszafogott működési költségek arra ösztönzik a szolgáltatókat, hogy piacképességüket megtartandó szerény áron kínálják termékeiket, szolgáltatásaikat.
A Magyar Posta persze ezekre a piaci késztetésre nagy ívből fittyet hány. Miért is kellene tartania a konkurenciától, ha versenytársa csak kisebb átfedésekben van?
Hiszen melyik az az izmos cég, amely levél-, pénz-, illetve csomagszállításon kívül (ami a posta eredeti küldetése lenne) telefont tölt fel, biztosításokat ad el (nem szolgáltat, hanem lenyomja a torkodon), és legújabban már édességeket, játékokat, kacatokat, dvd-t és mindenfélét árul. A postahivatalok kezdenek hasonlítani egy ócska kínai bolthoz, ahol már csak azt nem lehet gyorsan, olcsón, rugalmasan megoldani, amely miatt 1722-ben már akkor is monopóliumként megkezdte működését, a küldeményszállítást.
2013-ban szinte minden - a postát érintő - költségnemek csökkentek. Csökkent az üzemanyag ára (talán ez a legfontosabb tétel, mivel szállít). Bár a rezsicsökkenés nem érinti a postát, de tudjuk, hogy nagyfogyasztóként közel nem annyit fizet, mint a lakosság. Csökkentek a bérterhek, mert a minimálisan felfelé araszoló minimálbért nagyon jól ellensúlyozzák a személyzet erőteljes megnyirbálásával. (Már ami a hivatalban minket kiszolgálókat illeti, ui. állítólag a vezérkar nagyon is izmosan erősödik - létszámban és bérben egyaránt) Tehát elmondható, hogy a postát érintő költségek nem emelkedtek, ennek ellenére ismét egy ultrabrutális, minden idők éves inflációját letaroló áremelést hajtott végre 5-10, néhány súly- és küldeménykategóriában 20-25%-os emelést realizálva!
Kedves Posta! Köszönjük, hogy gondoskodsz az infláció magasan tartásáról! Köszönjük, hogy szándékosan lelassítottad a sima levélküldeményeket, hogy rákényszeríts minket az elsőbbségi megfizetésére! Köszönjük, hogy a hivatalaidban már mindent lehet kapni és intézni a levélfeladás hátráltatása árán is! Köszönjük, hogy a pénztovábbítás terén Te végzed a legdrágább és leglassabb szolgáltatást!
És köszönjük, hogy egy ajánlott levelet 500 Ft alatt szinte már fel sem tudok adni, ezért kérlek, nézd el nekem, hogy némelyiket személyesen adom oda a címzettnek, és annyival kevesebbet foglak igénybe venni, amennyivel emeltél!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése